Waarom ventilatie zo belangrijk is…

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Logisch, want voldoende isoleren is tegenwoordig niet alleen verplicht, het beperkt ook onnodig energieverlies waardoor u alweer bespaart u op uw energiefactuur. U mag alleen niet vergeten dat bij optimale isolatie, ook afdoende ventilatie hoort om uw woning droog, gezond en schimmelvrij te houden.

In een moderne, energie-efficiënte woning stijgt de luchtdichtheid waardoor de natuurlijke luchtdoorstroming daalt. Dat is de ideale omgeving voor vocht, schimmels, allergenen en bacteriën. Niet zo’n gezonde situatie, maar gelukkig wel perfect te vermijden door extra in te zetten op ventilatie.

Zullen we even de verschillende ventilatiesystemen vergelijken?

Er worden tegenwoordig heel wat verschillende ventilatiesystemen gepromoot, maar welk systeem is het meest geschikt voor uw woning? Het is een keuze waar we u graag bij adviseren en begeleiden, maar hier vindt u alvast een kort woordje uitleg:

De traditionele ventilatie volgens het B-systeem

Vroeger gebeurde de luchtdoorstroming vooral via roosters via dewelke verse buitenlucht de woning kan bereiken en via waar vuile lucht wordt afgevoerd. Deze roosters zorgen wel voor luchtcirculatie in huis, maar laten ook tocht en warmteverlies toe. Niet echt optimaal dus.

Het C-systeem & de C+ variant

Een C-systeem werkt ook met roosters en is dus gebaseerd op het B-principe, maar terwijl verse buitenlucht nog steeds via een natuurlijke toevoer via roosters wordt aangevoerd, wordt de vervuilde lucht via een apart leidingnetwerk mechanisch naar buiten gestuurd.

In het C+-systeem wordt een intelligente sturing toegevoegd aan die C-installatie. Sensoren merken de aanwezigheid van personen op of meten de CO2-waarde in de ruimte en sturen het ventilatiedebiet bij waar nodig. Beide C-ventilatiesystemen zijn relatief prijsgunstig en efficiënt en kunnen zonder al te veel kap- en breekwerk in bestaande woningen worden geplaatst.

Het D- en D+ systeem

Voor de D-systemen wordt zowel voor de aanvoer als voor de afvoer een apart leidingstelsel geïnstalleerd. Met een mechanische over- en onderdrukregeling wordt een constante en gecontroleerde luchtcirculatie gecreëerd.

Door aan het systeem een warmtewisselaar voor warmterecuperatie toe te voegen, wordt het ventilatiesysteem extra energiezuinig. In dit D+-systeem wordt de warmte van de afgevoerde lucht immers gebruikt om de vers aangezogen lucht mee voor te verwarmen voor die de woning bereikt, waardoor afkoeling door frisse buitenlucht en extra stookkosten worden vermeden.

Het D-systeem is vooral interessant voor nieuwbouwprojecten waarbij de leidingen tijdens het bouwproces worden geplaatst. Hoewel dit ventilatiesysteem iets duurder is in aankoop, is het zonder twijfel toch een erg verstandige investering voor de toekomst.

Kan het nog straffer?

De technologische vooruitgang staat niet stil. Er zijn intussen reeds ventilatiesystemen op de markt die tot bijna 100% van de afgevoerde warmte recupereren en zelfs systemen die zelf ook energie opwekken.

Welke systeem best geschikt is voor uw woning en welke energiebesparing het u kan opleveren, dat lichten we u graag toe tijdens een persoonlijk gesprek. U hoeft ons enkel even te contacteren voor een gratis plaatsbezoek en om een offerte voor de plaatsing van ventilatie in Antwerpen, Limburg of Vlaams-Brabant te ontvangen.