Het principe van een warmtepomp
eenvoudig uitgelegd

Een warmtepomp onttrekt gratis omgevingswarmte uit de buitenlucht, de omliggende aarde of aan de zon om die te gebruiken voor de verwarming van uw woning of van uw sanitair warm water. Zo heeft u al een groot deel van de warmte of energie die uw verwarming of boiler nodig heeft verzameld en moet die enkel nog een klein gedeelte (of helemaal geen) elektriciteit of gas meer verbruiken om de nodige temperatuur te bereiken. Zo leveren warmtepompen u een fikse besparing op!

 

De verschillende warmtepompsystemen

Het type warmtepomp is afhankelijk van waaruit ze energie onttrekt. Neemt ze omgevingswarmte op uit de aarde, dan spreken we van een grond/water systeem. De warmte die uit de aarde wordt opgenomen, wordt dan overgedragen naar het water in de ondergrondse leidingen.

Er kan ook warmte onttrokken worden uit de buitenlucht. Deze kan overgedragen worden naar een luchtcirculatiesysteem (lucht/lucht) of aan waterleidingen (lucht/water).

 

Over de toepassingen, het kostenplaatje
en het rendement

Elke energieverbruiker in huis kan in theorie op een warmtepomp aangesloten worden. We zetten enkele courante toepassingen op een rijtje:

 

Lucht/lucht warmtepomp

Het lucht/lucht principe wordt vooral geïntegreerd bij aircotoestellen. Dankzij de warmtepomp kunnen deze toestellen niet alleen koelen, maar ook voordelig verwarmen. Dit vraagt slechts een beperkte investering en levert heel wat elektriciteitsbesparing op ten opzichte van de klassieke verwarmende airco’s op netstroom, die toch behoorlijk wat elektriciteit verbruiken.

 

Lucht/water warmtepomp

Lucht/water is ook een dankbaar principe. Deze kan immers aangesloten worden op het waterleidingennetwerk voor centrale verwarming of vloerverwarming, maar bijvoorbeeld ook op de boilers voor uw sanitair warm water.

 

Grond/water warmtepomp

Ook het grond/water warmtepompprincipe kan voor vele toepassingen gebruikt worden. Ze kan water voor centrale verwarming, vloerverwarming of sanitair warm water voorverwarmen, maar bijvoorbeeld ook voor verwarmde zwembaden is dit type warmtepomp een erg interessante keuze.

Een grond/water installatie vergt een iets grotere begininvestering omdat er boringen in de tuin moeten worden uitgevoerd en er een ondergronds leidingnetwerk moet worden geplaatst, maar het is ook veruit het meest rendabele systeem omdat het erg veel warmte kan verzamelen. Wist u bijvoorbeeld dat een grond/water warmtepomp zelfs energie oplevert wanneer het vriest?

 

Boilers met warmtepompen

Ook boilers voor de verwarming van sanitair warm water kunnen van een warmtepomp voorzien worden. Zonneboilers en warmtepompboilers werken volgens een gelijkaardig principe en zorgen voor een aanzienlijke besparing op uw elektriciteits- of gasfactuur.

 

Overtuigd,
maar geen idee hoe u eraan moet beginnen?

U ziet zo’n besparing door warmtepompinstallaties wel zitten, maar u bent niet zeker welk type best geschikt is voor uw woning of handelszaak? Neem dan gerust even contact met ons op! We komen namelijk gratis en geheel vrijblijvend bij u langs om de verschillende opties, het prijskaartje, het rendement én de geldende energiepremies voor onze Daikin® warmtepompen in detail met u te bespreken.

 

daikin